CAMİ DE İBADET KUR'AN-İ Mİ? KUR'AN İBADETİ AÇIK MI GİZLİ Mİ YAPILMASINI İSTER
![]() |
ALINTIDIR /SEYYİD HAKKI |
İbadetin Gizliliği
Degerli canlar hemen belirtelim ki islam inancında İbadetin gizliliği mahremiyeti esastır. Yoksa cami ve benzeri özel mabetlerde namaz/salat ve benzeri toplu ibadet islamda yoktur. Kur’ani de değildir. ( Cuma İbadeti hariç/ Perşembe akşamları Cem ibadetidir)
Bakalım Kur’an bu konuda ne diyor:
A’raf Suresi 55. ayet:
“… Rabbinize gönülden ve gizlice yalvarın, doğrusu O aşırı gidenleri sevmez…”
A’raf Suresi 205. ayet:
“.. Rabbini gönülden ve korkarak içinden hafif bir sesle sabah akşam an, gafillerden olma…”
Bakara Suresi 238. Ayet:
“.. Niyazlarını ( namazlarınızı) saklayınız, orta Niyaza (-gün içi Dua ve zikir- namaza) dikkat ediniz. Allah için Duaya kalkınız…”
Dikkat edilirse Burada Zikir özellikle vurgulanır.. yani dua…
Mü’min Suresi Ayet 9.
“… Ol kimseler, Niyazlarını ( namazlarını) saklarlar..”
Şimdi Kur’anın yüzlerce ayetinde İbadetin gizli yapılacağı açıkken camide ibadete insanları zorlamak ve bir mekan fetişizmi yaratmak Kur’ana asi olmaktır.
Peki bundaki amaç nedir? Elbetteki İnsanları manupule etmek siyasi çekişmeler için rant sağlamak ve insanları yönlendirmek… Kur’anın bir çok suresinde namaz olarak ifade edilen ve tercüme edilen kavramlar esasında zikir kasdedilir yani sabah aşkam Allah adını anmak, Dua etmek kastedilir. Yoksa Rukulü secdeli kıyamlı beş vakit ya da daha fazla İbadet değil.
https://www.facebook.com/reel/896703215217425?mibextid=9drbnH
Kur’an ‘ayetleri tetkik edildiğinde İbadetin daimi olduğu kesinlik kazanır.. Fakat Özellikle gündüzün çalışmak gece ise İbadet halinde olmak Kur’an emridir.
https://www.facebook.com/share/v/EFX8X1hdexgVZrhA/?mibextid=w8EBqM
Sünni/Şii ‘lerin gündüz beş vakitlik/üç vakitlik namazlarına Kur’andan kanıt getirilez ancak Alevi_bektaşilerin gece yaptıkları cem İbadetine ve İnanların geceleri ibadet etmeleri Kur’andan pek çok kanıt getirilebir…
İsra Suresi 78-79:
“… Güneşin batışından, gecenin koyu karanlıklarında salatında ( İbaetinde/ zikrinde) daim ol; seherde de Kur’an oku, seherde okunan Kur’an şahitlidir….”
Müzemmil Suresi 1-4 Ayet
“…Ey örtünüp bürünen! Gecenin yarısında, istersen biraz sonra, istersen biraz önce bir müddet için kalk ve ağır ağır Kuran oku….”
Müzemmil Suresi 6-7Ayet:
“…Şüphe yok ki geceleyin kalkmak, pek meşakkatlidir, fakat ibâdet için de gece, pek uygun….
Doğrusu sana, gündüz uzun bir meşguliyet var;bunun için geceleyin bol bol ibadet etmek en uygundur…”
Müzemmil Suresi 20. ayet:
“…..Muhakkak ki Rabbin, senin ve seninle beraber olanlardan bir topluluğun, gecenin üçte ikisinden daha azında, (bazan) onun yarısında ve (bazan da) onun üçte birinde (Kur’ân okumak, zikir yapmak, teheccüd namazı kılmak için) kalktığını biliyor. Ve geceyi ve gündüzü Allah takdir eder, onu sizin asla hesaplayamayacağınızı (gecenin zaman dilimlerini doğru tayin edemeyeceğinizi) bildi. Bu sebeple sizin tövbenizi kabul etti. O halde Kur’ân’dan size kolay geleni okuyun! Sizden bir kısmınızın hasta olacağını, diğerlerinin yeryüzünde, Allah’ın fazlından (rızık) isteyerek dolaşacaklarını ve diğer bir kısmının da Allah’ın yolunda savaşacaklarını bildi. Artık O’ndan (Kur’ân’dan) size kolay geleni okuyun, namazı/salatı/niyazı/duayı ikame edin, zekâtı verin ve Allah için güzel bir şekilde borç verin! Ve nefsiniz için hayır olarak ne takdim ederseniz, onu Allah’ın indinde daha hayırlı ve daha büyük bir ecir olarak bulursunuz. Ve Allah’a istiğfar edin (tövbe edip Allah’tan mağfiret dileyin)! Muhakkak ki Allah; Gafur’dur, Rahîm’dir….”
Yukardaki Ayetler bize açıkca sünni/ şii gündüz kılanan üç vakit yada beş vakit namazın/ ibadetin Kur’ani olmadığını Kur’an emrinin açık ve sarih olarak İbadeti gece yapılması gerektiğini belirtmektedir.
Bu durumda sünni/şii günlük beş vakit namazın Kur’ani dayanağı olmayıp sadece birer yorumdur…
Kur’ani ibadet tek başına, gizli olarak gece yapılır.
özel mabetler Kur’anda yoktur.
Toplu ibadet etme sadece Cuma İbadeti içindir Bu da Alevilerde perşembe Akşamı ( Hicri takvime göre Cumayı Perşembeye bağlayan aksam güneş batarken girilir) Cem ibadetidir.
GÜNLÜK 5 VAKİT NAMAZ KUR’AN-İ MİDİR?
Sünni ya da Şii’lerin Namazı/Salatı neden günlük ve beş/üç vakittir?
Sünni/Şii namazları, belli vakitlerde olandır. Günlüktür belli zamanlarda kılınır. Sünni anlayış, namazın her gün, günde beş vakit kılınması zorunluluğunu aşağıdaki hadise dayandırır:
” Peygamber, miraç’ta Tanrı’dan Mü’minler için günde elli vakit namaz buyruğu almış fakat MIRAÇ’tan dönüşte yolda Hz. Musa’ya raslamıştır, Hz. Musa, Peygamber’e günde elli vakit namazın insanlara ağır geleceğini söyleyerek Tanrı’dan bunu indirmesini istemiştir. Hz. Muhammed, Hz. Musa’nın öğüdüyle yeniden Tanrı katına gidip günlük namaz vakit sayısının indirilmesini talep etmiştir. Tanrı’ya her gidişinde beş vakit indirilmiştir. Hz. Musa, Hz. Muhammed’e daha da indirilmesi için Tanrı katına tekrar tekrar gitmesini istemiştir. En son beş vakte indirildiğinde bile Hz. Musa aynı isteği tekrarlamış. fakat Peygamber, bundan daha az sayıda vakit için Tanrı’dan ricacı olamayacağını belirtmiştir…”
Böylece sünni islam anlayışına göre beş vakit namaz kesinleşmiştir. Bu rivayet sünni ekolün en güvenilir kaynakları kabul edilen BUHARİ’nin hadis kitabında ve daha bir çok sünni hadis kitaplarında nakledilir.
Beş vakit namaza dayanak gösterilen bu hadis öncelikle Kur’ana islama ve Allah’a, Peygamber’e hakarettir. uydurma olduğu aşikardır. Şöyleki; bu hadisi doğru kabul eden sünnilere sormak gerekir:
1- Tanrı, Peygamber bile olsa, birilerinin isteğiyle sürekli görüş değiştiren ve karar veremeyen bir varlık mıdır ki, elli vakti kademe kademe beşe kadar indirmiştir?
2- Hz. Muhammed, günlük elli vakit namazın kendi inananları için katlanılamaycak derecede zor olduğunu akıl edemeyen biri midir ki, Hz. Musa’nın akıl vermesiyle hareket etmiştir?
3-Tanrı ve Hz. Muhammed ve Hz. Musa namaz vakitleri ve sayıları konusunda pazarlık mı yapmışlardır?
4-Hz. Musa, Tanrı ile Hz. Muhammed arasında pazarlık mı yapmıştır?
5-Hz. Musa, namaz vakitleri konusunda hem Hz. Muhammed’e hem de Tanrı’ya etkide bulunan gerçek bir belirleyici midir?
6- Yoksa sünni İslam’daki günlük beş vakit namazın uygulamasının kaynağı Hz. Musa mıdır?
7- Tanrı günlük elli vakit namazın insanlar için güç olduğunu Hz. Musa olmasa anlayamayacak mıydı?
Bu soruları yönelttimiz sünni ulema bize cevap olarak şu yanıtı vermekte..
“..Hazreti Peygamber’e isra gecesi, namaz elli vakit olarak farz kılındı. sonra azaltıldı ve beş vakte düşürüldü. Sonra şöyle seslenildi. Ey Muhammed, şüphesiz bizim nezdimizdeki söz bir değişikliğe uğramaz. Senin için bu beş vakit namaz, elli vakit namazın karşılığıdır..” (Buhari, salat, 76, Enbiya, 5)
KAYNAK: Mustafa Cemil KILIÇ, HANGİ SÜNNİLİK?
GÜNLÜK BEŞ VAKİT NAMAZ KUR’AN DA VAR MI?
Sunni akidede günlük namazda dayanak gösterilen ayetleri inceleyelim;
Hud Suresi ve beş vakit günlük namaz
İsmişah! Bismişah Allah Allah…
Hakk, Dost, Zahir, Batın, Hazır, Gaib. Sırr-ül Sır Erenlerinin Gülcemallerine aşk…
Ber-Cemal-i Muhammed, Kemal-i İmam Hasan, İmam Hüseyin, Ali ra Bülende salavat…
Allahümme salli ala seyyidina Muhammed-in ve ala Ali Muhammed…
“…Gündüzün iki ucunda, gecenin bir kısmında namaz/salat kıl. Çünkü iyilikler kötülükleri (günahları) giderir. Bu, öğüt almak isteyenlere bir hatırlatmadır. Hûd SURESİ 114…”
Gündüzün iki başı gecenin saatinde,
Ey Muhammed! Salat’la yükseleceksin bize.
Kuşkusuz iyilikler kötülüğü kötürür.
Her an salatta olan o yükselişi görür
Hut Suresi-114 Alevi-bektaşi yorum
1- Ayette hergün ( Yevm=gün) ifadesi geçmez. Ayet İbadet için en uygun zamanı bildirir
2-. “Gündüzün iki ucunda (sabah ve akşam namazları/salatları)” ve “ Gecenin bir kısmında “ ( Yatsı namazı) ifadesi sünni ve şii yorumcular tarafından akşam, sabah ve yatsı namazlarının kastedildiğini ileri sürmektedirler.
3- Gündüzün iki ucu ifadesi sabah ve akşam namazlarına (Hergün olmamak şartıyla) kanıt getirilebilirken…“ Gecenin bir kısmında “ ifadesindeki…“ Kısımlar“ sözcüğü arapça karşılık olarak Kur’an da “ Zülef “ olarak geçer. Bu kelime ise Arapça gramerinde çoğul kuralları çerçevesinde en az üç adet anlamında kullanılmaktadır.
Yani sünni yorumdan yola çıkarsak; akşam ve sabah namazları dışında gece ayrıca 2 namaz vakdinin daha olması yani bir gece içinde dört vaktin bulunması gerekir.
4- Oysa ayet dikketlice incelendiğinde görülecektir ki; namaz ibadeti hergün değildir. Kulların, ibadet için sıdk ile riyadan uzak bir şekilde ibadet için herhangi bir gün içindeki uygun zamanlar belirtilmiştir.
Alevi-bektaşi islam ekolünde namaz/salat ise şöyledir:
Namaz=salat; Kelime anlamı olarak teslim olma anlamı tasır. Namazın/salat kabul olması için her türlü Riya’dan iki yüzlülükten ve gösterişten uzak olması gerekir
Namazın/salat, hem sünni hem şii hem de Alevi inancında, Peygamber’in mihracı esnasında farz kılındığı kabul edilir. Alevi Bektaşiler Perşembe akşamı Cem ibadetinde Ruku/secde/kıyam olarak iki rekat namaz/ halka namazı eda ederler. Bunun dışında ibadet sabah erkenden dua ve akşam yatarken zikir ve dua ibadetidir. Bunların dışında şekilsel anlamda bir namaz/niyaz eda etmezler. Ilgili ayetleri dua/zikir olarak yorumlarlar.
Nitekim Kur’anda Namazın/salatın nasıl olacağına ilişkin olarak Kur’anda bir hüküm yokken ayetler incelendiğinde 3 temel hareketin olduğu (ruku-secde kıyam) görülür.
Namazın zamanı ve sıklığı konunda ise açık bir hüküm olmayıp tartışmalar mevcuttur. Kur’an namaz için en uygun zamanların sabah erken, gün ortası ve akşam olarak göstermiştir. Fakat namazın her gün bu vakitler de kılınacağı mı yoksa ibadet yapılacağı zaman bu vakitlerin mi tercih edilmesi halen tartışmalıdır…
Kur’an’ın hiçbir ayetin de namazın HERGÜN kılınması gerektiğine dair, bir ifade yoktur…
Peygamber ve Ehli Beyt’e bakıldığında ise namazın 2 rekat olarak 3 vakitte kılındığı ve hatta geceleri de zamanınlarının büyük kısmını namaz ve namaz sonrası tefekkür ile geçirdikleri bilinmektedir.
Unutmayılım ki Peygamber’in namazında ne Riyadan söz edilebilir ne de gösterişten ya da herhangi bir zorunluluk dolayısıyla namaz kıldığından.
Peygamber ve 12 İmam her daim salat ve zikir üzre olandır. Bu anlamda herkes Peygamber gibi değil 3 vakit beş vakit her an ibadet halinde olabilir. Fakat İslam bunu emrediyor herkes 5 vakit ya da 10 vakit namaz kılmalıdır ve bunu hergün yapmalıdır derse buna ne Kur’an dan ne de Peygamber sünnetinden kanıt bulmaz. Çünkü HERGÜN İFADESİ Kur’anda geçmez ve Ehli Beyt’te ne 3 vakit nede 5 vakit namaz kılmadı.
Yani her kim Peygamber ve 12 İmam günde beş vakit kıldı yada 3 vakit kıldı yattı diyorsa iftiracının ve yalancının tekidir. O zaman beş vakit ya da 3 vakit namaz peygamber sünneti olarak gösterilemez çünkü Peygamber’in böyle bir sünneti yoktur.
Alevi bektaşi namazı inkar etmez. Kur’anda belirtilen zaman dilimlerini İbadet için Allah’ın Kullarına bir rahmeti olarak görür. Allah ibadeti, herkesin işinden gücünden çekildiği günlük kargaşadan kurtulduğu dinlenme anlarında yani kör zamanlarda ibadet etmemizi ister. sabah erken ya da gün ortası veya gece olduğunda insanlar her türlü riya ve iki yüzlülükten uzaklaşıp Tanrı’sına sıdk ile gönülden ibadet edeceklerdir. İsteyen dua ederek isteyennamaz kılarak.
Bunun ötesinde Kur’anda olmayan zaman ve mekan fetişmini yani 5 vakiti ve camide namaz kılma Ne İslama dayandırlabilir ne de Kur’andan delil getirilebilir. Nitekim Allah bu ibadetleri hergün de yapın diyebilirdi ( Yevm=gün ve hamse=beş Kur-an da ilgili ayetlerde yoktur.) Bur da bir hikmet ve inananlar için kolaylık vardır.
Kur’an-ı Kerimde namaz için zaman şartı Cuma namazıdır. Alevi-bektaşi farz olan Cuma namazını Perşembeyi Cumaya bağlayan gece kadın erkek karışık olarak toplu halde 2 rekat kılarak yerine getirir.
Sofular secde ederler mescidin mihrabına
Yar eşiği secdegahım, yüz sürerim kime ne
Kah çıkarım gökyüzüne hükmederim Kaf be Kaf
Kah inerim yeryüzüne yar severim kime ne
Seyyid Nesimi
KUR’AN-I KERİMDE NAMAZ/SALAT/NİYAZ KILMAMIN BIR CEZASI/YAPTIRIMI VAR MIDIR?
İmam Ali;
“…Niyazı/Dua/ Namazı gücünüz yettiği kadar yerine getirin. Şu bir gerçek ki Allah Niyaz/ Dua/namaz için kimseye azap etmeyecektir….”
(İbn Hemmâm, el-musannef, 3/78)
Degerli canlar,
Belirtmek gerekir ki
Namaz/ Niyaz kılmamanın Kuran’ı Kerim de maddi ve manevi bir yaptırımı yoktur.
İmam Ali’nin bu sözüde hiçbir yoruma gerek olmayacak şekilde açıktır.
Gerek, Kuran’ı Kerim deki ”salatı” kabul edip icraa edenlere , ya da Biz Alevi-bektaşiler gibi namazı niyaz olarak algılayanlara zulüm, baskı yapılamaz. Yine aynı şekilde yapmayanlar da bir baskı yapmak doğru değildir.
Kaldı ki Kuran’ı Kerim de yürüyerek ”salat” bile yapılacağını açıkca söylerken belli bir kalıba dökmek zoraki bir dayatma olacaktır.
Herkes İbadetini istediği şekilde yapsın dileyen dua ile Dileyen Semah ile, Dileyen Niyaz ile…
ALLAH EYVALLAH
DERLEYEN: SERKAN HORUZ
Yorumlar
Yorum Gönder